45 km badvänlig strand

Finns det något härligare än ett dopp i det blå? Att känna den lena sanden mellan tårna och höra de böljande vågorna slå mot land. Den värmande känslan från solens strålar och svalkan från de fläktande vindarna.

I Halmstad finns 45 kilometer badvänlig kust. Här finns något både för dig som gillar äventyrliga klippbad, små mysiga vikar eller stora vidsträckta sandstränder. För att du ska kunna hitta din favoritstrand har vi samlat flera badguider till dig. Här presenteras de stora sandstränderna. Passa även på att titta i vår guide med små badvikar och klippbad. Ett efterlängtat dopp är alltid nära i Halmstad. Det blir en dag på stranden!

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla besöksmål klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Flaggskeppet Tylösand

Välkända Tylösand, en av Sveriges bästa stränder, är flaggskeppet i Halmstads pärlband av stränder. Tylösand lockar med finkornig sand, skyddande sanddyner och böljande vågor. Soliga sommardagar är det tätt mellan badlakanen och redan långt innan solen är på väg ner är pulsen hög på Solgårdens klassiska after beach.

Tylösands strand fortsätter vidare i Frösakull strand. Lika fin som grannen Tylösand, men lite lugnare och med mer plats för både beachvolley och strandtennis. Frösakulls strand fortsätter vidare mot Ringenäs där du kan du parkera bara tio meter från stranden. Området är populärt inte minst bland vindsurfare.

I Tylösand finns även Tjuvalhålan. En mindre familjestrand som skvallrar om både sjörövare och smugglare. Här samsas sandstrand, klippor och brygga vilket gör stranden idealisk för både sandslottsbygge, snorkling, krabbfiske och grillning

Liväddartornet och stranden i Tylösand

Livräddartornet i Tylösand

Stränder i norr

I norra Halmstad ligger Vilshärad och Haverdal, en tre kilometer lång sandstrand kantad med stora stolta sanddyner. Perfekt för barnfamiljer. Där kan du sola ostört eller kura om vinden tar i. Stranden är bred och långgrund. Här finns även en av Skandinaviens högsta sanddyner – Lynga sanddyna. Du når sanddynan genom Haverdals naturreservats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. trolska skog. Stranden är bred och långgrund. Steninge strand är en liten och charmig sandstrand med klippor och en stenpir som delar havet ut till klippön Stora Skär. En bit ut på piren finns en badplats med stege ner i vattnet. Piren är även en utmärkt plats för krabbfiske.

Tjej ligger i hängmatta på stranden

Foto: SummerSmash

I city och södra Halmstad

Den strand som ligger mest centralt är Västra stranden. Stranden tillhör inte de officiella badplatserna. Därför är du välkommen att även bada med din hund här. Du når enkelt stranden med en kort promenad från Halmstad city. Är du sugen på mer natur och en längre promenad rekommenderar vi en tur längs Prins Bertils stig.

Söder om Halmstad och fortfarande nära city hittar du den klassiska badorten Östra stranden, där badsstugor ligger inbäddade i sanddynerna. Här är det långgrunt och familjevänligt. Gröningen på Östra stranden är ett av Halmstads två officiella tillgänglighetsanpassade havsbad. Östra stranden brukar uppskattas av badkrukor eftersom temperaturen ofta är lite högre tack vare att den är långgrund.

Vy över badviken Tjuvahålan i Halmstad

Tjuvahålan

Ännu längre söder ut ligger Påarp och Laxvik. Två mindre familjestränder där Påarp lockar med finkornig sand och härliga sanddyner, medan Laxvik stoltserar med små vikar, glittrande klippor och generösa gräsytor. Innan Mellbystrand i Laholms kommun tar vid ligger även Gullbranna och Tönnersa strand. Gullbranna har en kilometerlång barnvänlig sandstrand som slutar vid Lagans mynning. Här finns några av Hallands mäktigaste sanddyner. Stranden ligger precis nedanför Gullbranna naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med frodig skog, humle som klättrar som lianer och spännande trollskog. Tönnersa bjuder på mäktiga klitter och är en del av Tönnersa naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Naturistbad

Två kilometer från Halmstads stadskärna finns Östra stranden med sin sex kilometer långa vita strand. Det officiella naturistbadet "Heden", även kallat nakenbadet, ligger längst söderut vid Fylleåns mynning nära Hagöns camping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Stranden är långgrund och vackert belägen i Hagöns naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Badet har flera gånger blivit omnämnd på topplistor bland naturistbad.

Strand med människor på

Västra stranden

Vattenkvalité och temperatur

bad och havsmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du under badsäsong se aktuell badvattenprognos med vattenkvalitet, eventuell algförekomst samt vattentemperatur.

Fler badtips

Mer bad och kustliv

Guldkorn

Mer av Halmstad