Planera turen

Du kan självklart välja att börja och avsluta din cykeltur på Hylteslingan vart du vill, men börjar du i Halmstad så cyklar du på Hylteslingan via Norre Katts park, fotbollsarenan Örjans vall och Slottsmöllan med siktet inställt på Åled.

Du fortsätter färden genom den vackra Nissadalen och rullar så småningom in i landskapet Småland, men befinner dig fortfarande i Hallands län. Du kommer att passera små samhällen och byar, djupa skogar, öppna hagmarker och uppleva vackra sjösystem på din cykeltur genom Hyltebygden.

Den sista sträckan innan du är tillbaka i Halmstad går via Simlångsdalen, en sägenomspunnen och naturskön trakt. Här finns möjlighet att äta, övernatta och många vackra platser att besöka.

Paket – Skog och sjö

Gyllene turer arrangerar från 2020 cykelpaket längs Hylteslingan. Cykelpaketet Skog och sjö följer Hylteleden och utgår från och kommer tillbaka till Halmstad och går inåt Hylte. Ett paket i Hallands mer okända inland som förutom tystnad, skog, sjöar och viltmarker vimlar av driftiga entreprenörer som bjuder på spännande och varierade boenden.

Cykelvänliga aktörer och sevärda besöksmål utmed Hylteslingan

1. Torups Gästgivaregård

Slappna av efter dagens cykling i charmiga rum och njut av en bastu med sjöutsikt, samt ett dopp i Sjögårdsjön.
Tel: 0345-208 08
www.torupsgastgivaregard.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2. Naturzonen i Wismhult

Efter en dag på cykeln. Vad sägs om lite cykelmassage, dra upp en fisk till kvällens grillning samt en roddtur efter maten, och sedan få sova i en stuga nära sjön!
Tel: 0707-99 88 85
www.naturzonen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

3. Lahult

Är cykeletappen slut? Boka Lahultshuset! Ta ett dopp i Lahults kvarndamm eller en roddtur på Sandsjön och dra upp en fisk. Besök Lahultsboden och gör ett loppisfynd eller köp lammskinn.
Tel: 070-522 10 93
www.lahult.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

4. Glassbo våffelstuga

Nu har du trampat på bra och det är dags för paus. Känn doften av nybakade frasiga våfflor, gofika och smörgåsar. Och ja, allt är hembakat - så klart!
Tel: 0345-208 25
www.glassbovaffelstuga.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

5. Charlottenlund Hotel & Restaurang

Bo, äta eller fika före cykling in i storskogarna? Du bestämmer. Boende i 1800-talsmiljö eller vildmarksboende och mat som lagas från grunden.
Tel: 0371-460 57
www.charlottenlund.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

6. Jälluntofta Camping

Här står kreativiteten och själen i centrum. Välkommen till pärlan vid sjön Jällundens strand!
Tel: 0371-720 10
www.jalluntofta.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

7. Turistträff Jällunden

En mötesplats för cyklister med möjlighet att ladda om med en kopp kaffe och tips på hur du kan svänga på styret i vårt sköna område.
Tel: 0722-40 80 02
www.turisttraff-cafe.jimdo.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

8. Kroksjöbolaget

Övernatta i eko-huset Unnarydsstugan vid Kroksjöns strand. Naturnära avslappning med yoga, massage och ört-trädgård. Kanske tillverka egen Ringblomsalva?
Tel: 070-600 34 18
www.kroksjon.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

9. Halvars verkstad

Cykelräddaren i Unnaryd. Punka och annat onödigt fi xas!
Tel: 070-232 82 81

10. Tiraholms Fisk

Ett cykelstopp som erbjuder hotell, gårdsbutik, fiskrestaurang, glasscafé och badplats. Naturskönt beläget vid sjön Bolmens strand.
Tel: 0371-640 19
www.tiraholm.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

11. Vallnäs Camping

Cykeldagen börjar ta slut. Vad sägs om att bo på en halvö i sjön Unnen? Bara att välja mellan tält eller stuga och restaurang har vi också!
Tel: 0371-602 33
www.vallsnascamping.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

12. Unnaryds Kiosk & Café

Mötesplatsen för cyklister i Unnaryd året runt! Snabbfika, toalett samt värdarna Marie och Anna som vet allt som du som cyklist behöver veta om Hyltebygden.
Tel: 0371-603 98
www.unnaryds-kiosk.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

13. Bäckhästens Bageri & Café

Dags för ett cykelstopp? Vad sägs om vedugnseldad gofika på ekologiska råvaror? te och kaffe för dig som kommer på cykel!
Tel: 0371-630 49
www.backhasten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

14. Yabergs Affären

Här kan du både äta och bo i en rogivande kulturmiljö. Låt benen vila - gå på fisketur eller ta en runda kring Färgensjöarna. För mätt för att cykla vidare? Stanna över natten.
Tel: 070-049 55 00
www.yaberg.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

15. Femsjö - Upplev Elias Fries hembygd

Låt cykeln vila medan du njuter av denna idylliska plats. Här finns vandrarhem, informationsbyggnad med grillplats, Friesmuseet, medeltidskyrka och vandringsleder.
Tel: 0345-120 95
www.femsjo.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

16. Pensionat Sågknorren

Ställ cykeln, sparka av dig skorna, sätt dig på bryggan och klunka en kall öl. Njut sedan av hemlagad middag och somna till storskogens ljud…
Tel: 0345-120 90
www.sagknorren.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

17. Skallinge Gård

Lång dag på cykeln? Grilla i rofylld natur och låt dig sedan vyssas till sömn i en timmerstuga vid vattnet. Bara tillfälligt stopp? Då är gofikan serverad!
Tel: 076-007 20 47
www.cahom.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

18. Övraby kyrkoruin

Här precis intill vår cykelled börjar historien om Halmstad! Någon gång på 1100-talet byggdes en kyrka här på höjden ovanför Nissan och forsen vid nuvarande Slottsmöllan. Hur bebyggelsen kring kyrkan såg ut vet vi inte, men på 1260-talet låg ett dominikanerkloster i närheten. Klostret ger en vink om att samhället redan då hade status som stad, även om de äldsta stadsprivilegierna är daterade först 1307. På 1320-talet flyttades Halmstad till sitt nuvarande läge, och det gamla samhället kom att kallas Övraby. Svenska arméns härjningar på 1560-talet innebar slutet för ”den övre byn”. Kyrkan brändes och platsen lämnades åt sitt öde. Ruinen grävdes ut av arkeologer på 1930-talet.

19. Sperlingsholm

Hylteslingan gör här en liten sväng runt Gammelgården, Sperlingsholms äldsta byggnad. Den uppfördes av Caspar Otto Sperling, som blev Hallands förste svenske styresman när landskapet överfördes från Danmark i mitten av 1600-talet. En förnäm herrgårdsmiljö präglar godset, där även ridhus och ladugård vittnar om påkostad elegans. Slottet byggdes 1812 i empire, som var stilen på modet. Godset omges av ädellövskog och på våren, när bokträden grönskar, är det en fröjd att vandra längs den slingrande grusvägen mot kapellet och Nissan. Lindallén i parken formar en lång, grönskande valvgång. Respektera att slottet är privat.

20. Ivars kulle

Denna mäktiga bronsåldershög är värd en avstickare. Gravhögen är svår att missa och vägfarande på Nissastigen har säkert imponerats av den sedan urminnes tider. Ända in på 1970-talet tvekade arkeologer om huruvida den sju meter höga kullen verkligen var en fornlämning. En undersökning visade att själva gravhögen, som är uppbyggd av grästorvor, ligger på toppen av en liten grusås. I högen påträffades tre gravar äldre bronsåldern. Men vem var Ivar? Fram till 1700-talet låg gården Skintan i närheten och gårdens siste brukare hette Give - med tiden förvandlat till Ivar.

21. Hålvägar vid Fotstad

Århundraden av trampande fötter och klövar har satt bestående spår i Fotstad. Parallellt med landsvägen finns Hallands mäktigaste hålvägar, där vissa delar är mer än fyra meter djupa. Det väl trafikerade stråket ledde ner till Nissan och Pråmhuset, där det fanns en färja redan på 1500-talet. Trakten kring Pramma eke och Älvasjö är rik på fornlämningar och ca 600 m längs vägen västerut, ligger en mäktig gravhög från bronsåldern.

22. Virsehatt

Likt en kupol reser sig Virsehatt över landskapet. Berget är 70 meter högt men trappor utmed den branta slänten gör det lätt att nå toppen. Där uppe har du utsikt över nejden bort mot Halmstad. Nedanför berget bäddar hagmarker med ädellövträd och enebuskar in den rika floran. Det finns även odlingsrösen och en torpruin. Virsehatt ligger i Hallands första naturreservat, invigt 1936. Här finns både toalett och fikabord närmast vår cykelled.

23. Virshultsstugan

Hylteslingan passerar även denna vackra byggnad som är hembygdsgård för Enslövs Hembygdsförening. Efter fruktlösa försök att flytta en gammal stuga, uppfördes därför en hembygdsgård i Virshult av till stor del gammalt timmer och med delar av gamla stugor. Kommunen skänkte fonderade hundskattemedel, skogsägare skänkte virke och andra bidrog med pengar. Invigt 1936.

24. Askarebygget

Vill du se blåsippa på våren skall du ta dig upp till Askarebygget strax söder om Bygget. Blommorna finner du i backarna bakom gården du kör igenom. Från parkeringsplatsen tar du den övre stigen.

25. Bolmenbanan

Hylteslingan går nästa två mil på banvallen till den före detta järnvägen Bolmenbanan. Banan var en smalspårig järnväg och användes från 1889 fram till 1966 för att transportera skogsprodukter som fram tills dess hade transporterats med ox- och hästtransporter till Halmstad.

26. Stolpodlingen

Här odlar man telefonstolpar. Det påståendet har många föräldrar försökt slå i sina barn vid passerandet av ”odlingen” i utkanten av Simlångsdalens samhälle. Den mera prosaiska sanningen är, att detta utgör en försöksanläggning för att prova olika impregneringar mot väder, vind och röta.

27. Skedalaskog

Känner du för att kliva av cykeln en stund och istället ta en skön skogspromenad så är Skedalaskog och gården ön det rätta stället. Skogen vid Torvsjön är en grön lunga för många Halmstadbor. Sju vandringsleder av varierande längd har markerats. Populärast är att promenera runt sjön, och det går bra även med rullstol eller barnvagn! Är du fiskeintresserad finns både abborre och gädda i Torvsjön. Läs hela Halmstads fiskeguide på destinationhalmstad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

28. Tolarpsfallen

En liten avstickare för dig som gillar vattenfall. Ibland är Fylleån full och gör längs fallsträckan många kast och krumbukter. Vid Tolarp lever vattendraget verkligen i skämtsam mening upp till sitt namn. Ån snor fram mellan höga klippor och kastar sig här och där hejdlöst utför. Fallen färgas vackert gulbruna genom tillrinningen från skogens myrar. Skådespelet med det vilda vattnets färd inramas sommartid av en lummig grönska. Söker du som en naturens detektiv efter fler fall, finns Norteforsen lite längre nedströms.

29. Snöstorps kyrka

Många barn tycker att denna sexkantiga centralkyrka med tinnar och torn liknar ett sagoslott. Arkitekten Emil Langlet var influerad av de romerska rundkyrkorna och byzantisk byggnadskonst. Vid invigningen 1883 stod predikstolen i kyrkans mitt, och församlingsborna satt i en ring runt prästen. Detta kunde ses symboliskt men var kanske ett alltför vågat arkitektoniskt grepp. 1906 placerades predikstolen intill en av väggarna. Stanna gärna inför den originella altartavlan av Olle Hjortzberg med Kristus stående på ett schackliknande golv.